Nettie Blanken

Geboorte datum
04-11-1946

Nettie Blanken studeerde in 1969 af aan de Arnhemse Toneelschool en heeft sindsdien een groot aantal rollen gespeeld bij o.a. Globe, Toneelgroep Amsterdam, Het Ro Theater, Het Nationale Toneel, Caroussel, Het Zuidelijk Toneel, Art en Pro, De Tijd, De Theatercompagnie, Annette Speelt en Hummelinck Stuurman.

Zo vertolkte ze Masja zowel als Olga in voorstellingen van  De Drie Zusters en Ljoebov Andrejevna in De Kersentuin van Tsjechov. In 1982 werd zij onderscheiden met de Colombina voor haar rol van Elisabeth de Valois in Hofscènes van Karst Woudstra. Ook was zij te zien als Candida in Candida van Bernard Shaw, Adolfine in De Kleine Zielen van Louis Couperus/Ger Thijs; Ritter in Ritter, Dene, Voss  van Thomas Bernhard, Kitty in Aan het eind van de Aspergetijd van Frank Houtappels, Mejuffrouw van Rijn van Alkemade in Wilhelmina van Ton Vorstenbosch, Virginia Woolf in Vita en Virginia van Eileen Atkins, en Welmoed Doorenbos in (Wit) Esprit van Margaret Edson.

Zij was de weduwe Balkenende in De eeuw van mijn dochter van Ilja L. Pfeijffer, en Hekabe in de Trojaanse vrouwen van Euripides.

In Suriname vertolkte zij Maria Sibylla Merian in Wilde wespen en verboden vruchten van Karen Johnson. Ze speelde  Alexandra Zwart in Safety First van Marijke Schermer, en als Clara in The New Electric Ballroom van Enda Walsh in de regie van Susanne Kennedy vierde zij in 2009 haar 40-jarig toneeljubileum.

Daarna volgden o.a. Koningin Margareth in Richard De Derde van Shakespeare, en Agnes in In Wankel Evenwicht van Edward Albee.

Op de televisie was Nettie 20 jaar lang een vertrouwd gezicht in Het Klokhuis. Zij speelde diverse gastrollen in series (w.o. Baantjer, I.C., Keizer en de Boer, en Verborgen Gebreken.); in televisiestukken en films (o.a. Links en Morrison krijgt een zusje) en in hoorspelen waaronder Het Bureau en Ollie B. Bommel.

Met het stuk Hideous (Wo)men van Susanne Kennedy en Boogaerdt/van der Schoot (mimeprijs 2015) speelde zij op het Theatertreffen 2016 in Berlijn.

Links en downloads

Terug naar het overzicht