Jessica Zeylmaker

Geboorte datum
09-11-192

Jessica Zeylmaker (1982) is actrice. Ze is opgevallen door haar rol in de openingsfilm van het Nederlands Film Festival Nono, Het Zigzag Kind van regisseur Vincent Bal (o.a. Minoes). Gebaseerd is op het gelijknamige boek Het Zigzagkind van de Israëlische schrijver David Grossman.

Ze besluit in 2002 om aan de Arnhemse Toneelschool (ARTEZ) te beginnen waar ze in 2006 succesvol van afstudeert.

Na haar opleiding speelde ze bij diverse toneelgezelschappen als Toneelgroep de Appel, Theatergroep Suburbia, Generale Oost en Toneelgroep Amsterdam. Ook initieert zij regelmatig haar eigen producties. Zo maakte zij samen met Sarah Jonker de succesvolle voorstelling Wij Zijn Grijs Gebied bij Theater Bellevue, Generale Oost en productiehuis D’amor.
Sinds 2008 is Jessica verbonden als lid van het artistieke team van TG Sonja in Amersfoort o.l.v. artistiek leider Jori Hermsen. Hier is zij te zien in o.a. Schaduw, Demonen, HONGER en Kunstenaars in Oorlog.
Daarnaast doceert Jessica bij o.a. Buitenkunst, Artiest Rijn IJssel Arnhem.

Naast haar toneel- en doceerwerk speelt Jessica in diverse bekende televisieproducties, waaronder Van Gogh, een huis voor Vincent (Pim van Hoeve), Charlie (Frank Krom) De Geheimen van Barslet (regie Boris Paval Conen), De Vier van Westwijk (regie Barbara Bredero & Camiel Schouwenaar), Van God Los (regie David Lammers), Flikken Maastricht (regie Martin Schwab), De macht van meneer Miller (regie David Lammers), Bernard Schavuit van Oranje (regie Pim van Hoeve), Juliana II (regie Robin Pera) en De Co-Assistent (regie Anne van der Linden).

In september 2012 ging de film: Nono, het Zigzag Kind (geregisseerd door Vincent Bal) in première als openingsfilm op het Nederlands Film Festival. Jessica speelt hierin de rol van Gaby (naast o.a. Fedja van Huet en Isabella Rosselini). De film is gebaseerd op het gelijknamige boek Het Zigzagkind van David Grossman. De film is geselecteerd voor verschillende internationale filmfestivals waaronder de Berlinale, het internationale filmfestival in Berlijn (2013). Ook heeft de film diverse prijzen gewonnen zoals de Publieksprijs op Fifem, het internationale Filmfestival in Montreal, de grote prijs van de Jury op het Kyoto’s Children’sFilm Fest in Japan en de EFA Young Audience Award 2013 voor beste Europse jeugdfilm.

In de film “Spijt!” geregisseerd door Dave Schram naar de gelijknamige bestseller van Carry Slee speelt Jessica de rol van de moeder van Jochem, een belangrijke personage in de film. Spijt! is de eerste Slee-film met een platina-status (meer dan 400.000 bezoekers).
De film won diverse prijzen, de Gouden Gryphon op de Giffoni International Film
Festival, en won Beste Film in de categorie 13 jaar en ouder, naast winnende
de audience award op het jeugd Film Festival van Rimouski, The Young People’s Film
Award op de BUFF, de internationale kinderen en jongeren filmfestival in
Malmö, de ECFA award en starboy prijs op de 2013 Oulu International kinderen
en jeugd Film Festival en de Gouden Rox, de grote film prijs van ZAPPLive.. De film won het jonge publiek Award 2014 of de beste Europese jeugd film 2014. de DVD van de film Spijt! is nu
verkrijgbaar op DVD.

In 2014 is zij te zien in:

De Zigzag Kid draait momenteel in Amerikaanse bioscopen.

De succesvolle EO dramaserie The Legacy van Van Gogh is door producent Endemol
verkocht aan het buitenland. Het drama over het leven van schilder Vincent van Gogh is binnenkort op televisie te zien in onder meer Zuid-Korea, Duitsland, Italië, Slovenië, Litouwen en Taiwan.

Jessica is te zien in ‘ Kunstenaars in Oorlog “door TG Sonja en ‘ Family Portraits’ in het Stedelijk Museum. te horen in het hoorspel ” De Hormoonfabriek” van Peter te Nuyl.

In de afstudeerfilm “Levenslang & Gelukkig” van Jamille Wijngaarden Waar zij de rol vertolkt van Sneeuwwitje.
De korte Vlaamse Film ” De Smet” van Wim Geudens waarin ze de vrouwelijke hoofdrol Sarah Steven speelt.

www.jessicazeylmaker.nl

http://www.imdb.com/name/nm3283750/?ref_=fn_al_nm_1

 

Links en downloads

Terug naar het overzicht