Ian Bok

Geboorte datum
17-08-1972

Ian Bok  geboren 7 augustus 1972 te Haarlem.

Op zijn 15e leerde hij het gedicht the Jabberwocky van Lewis Carroll uit het hoofd. Dit is een gedicht over een jongen die een monster verslaat. Geschreven in een niet bestaande taal gemaakt uit woorden die toch een beeld bij de luisteraar oproepen. Hiermee begon zijn eindeloze fascinatie voor Jabbber -taal.

In 2001 volgde volgde hij aan R.A.D.A in Londen een acting Shakespeare course.

In de jaren daarna speelde Ian vele malen mee in projecten van de regieopleiding en filmacademie. Hierdoor kwam hij in contact met wijlen Toneelschool directeur Andre Veltkamp. Na een aantal goeie gesprekken stond deze toe dat Ian zou instromen in het tweede jaar van de acteurs opleiding aan de A.T.K.A in Amsterdam. Aan het einde van het jaar, mocht hij van artistiek leider Ruut Weissman de opleiding afmaken.

In het vierde jaar maakte hij twee Jabber voorstellingen: een solo “20 à 30 minuten met Ian Bok” en “de Huilende Kers” samen met Maarten Heijmans. Zij wonnen hiermee de ITS-award en later de Amsterdam Fringe award. In 2010 toerde zij langs de Fringe festivals van Praag, Engeland en Edinburgh. Omdat de Crying Cherry volledig in een Chinees/ Japans klinkende Jabber taal was, Kon het internationale publiek de voorstelling makkelijk volgen.

In 2013 maakte Ian “Fjonk” op de Parade. Een Funk- opera met 3 muzikanten in het Jabber-Fries. Dit was de eerste muziektheater voorstelling die hij zelf componeerde.

In 2016 speelde hij “the Galaxy inside” op de Parade. Hier speelde hij in zijn eentje 8 personages. Ook deze voorstelling was in het Jabber en Engels.

Het spelen met taal begon ook vruchten af te werpen in zijn werk als tv-acteur. In 2011 speelde hij Prins Claus (Beatrix, oranje onder vuur) en in 2013 Johan Cruijff (Johan, logisch is anders) allebei mensen met een zeer eigen accent en manier van spreken.

In 2012 speelde hij zijn eerste hoofdrol in een tv serie samen met wijlen Jeroen Willems; “De ontmaskering van de vastgoedfraude”.

Ian bleef zich muzikaal ontwikkelen, en in 2014 speelde hij in zijn eerste musical: “Waanzinnig gedroomd’. Musicals hierna waren “Het verzet Kraakt” in 2017 en “de Ontdeckingh” 2018.

In 2017 maakte hij samen met de Toneelmakerij de voorstelling “Eet je bord leeg”. Een voorstelling voor 4-jarigen. Ook volledig in door de makers bedachte taal.  De voorstelling ging naar Sjanghai en Beijing. Ook daar was het een hit en begreep het publiek het volledig.

De liefde voor spelen met taal en de muziek van taal, leidde tot de voorstelling “an Actor prepares”. Dit is een voorstelling die Ian op aanvraag speelt. En het leid tot bijzondere samenwerkingen zoals met rapper en producer sor, the Norwegian Soloist choir en theatergroep de Kale met het 16e eeuws stuk “het Land van belofte”.

 

https://www.imdb.com/name/nm0092548/

https://www.acteursbelangen.nl/acteur/ian-bok/

 

Links en downloads

Terug naar het overzicht