Ian Bok

Geboorte datum
17-08-1972

Zijn vader, Henk Bok, was werktuigbouwkundig ingenieur en trompettist van een coverband. Zijn moeder FiFi van Leent een grafisch kunstenares en teken lerares. Beide ouders hebben een grote liefde voor taal en leerde hun zoons verhalen te vertellen. Toen Ian 8 jaar was en voor zijn broer, Harald, Anita Meijer nadeed, zei hij: “Wat ben je toch een acteur!”. Dit woord bleef in Ian’s hoofd vastzitten.

Zijn moeder had op een kostschool in Engeland gezeten, en leerde Ian Engelse rijmpjes en liedjes.

Op zijn 15e leerde hij het gedicht the Jabberwocky van Lewis Carroll uit het hoofd. Dit is een gedicht over een jongen die een monster verslaat. Geschreven in een niet bestaande taal gemaakt uit woorden die toch een beeld bij de luisteraar oproepen. Hiermee begon zijn eindeloze fascinatie voor Jabbber -taal.

Na studies aan de TU Delft en de U.V.A besloot Ian in 1998 van acteren zijn beroep te maken. Hij schreef zich overal in als acteur. Het jaar 1999 was direct een goed jaar met kleine rollen bij Orkater en de Trust. Ook debuteerde Ian  in de politiefilm Lek met een mooie bijrol als rechercheur Vorrink.

In 2001 werd hij toegelaten om een opleiding van twee maanden te volgen aan R.A.D.A in Londen.

In de jaren daarna speelde Ian vele malen mee in projecten van de regieopleiding en filmacademie. Hierdoor kwam hij in contact met wijlen Toneelschool directeur Andre Veltkamp. Na een aantal goeie gesprekken stond deze toe dat Ian zou instromen in het tweede jaar van de acteurs opleiding aan de A.T.K.A in Amsterdam.

In het vierde jaar maakte hij twee Jabber voorstellingen: “20 à 30 minuten met Ian Bok” en  “de Huilende Kers” samen met Maarten Heijmans. Zij wonnen hiermee de ITS-award en later de Amsterdam Fringe award. In 2010 toerde zij langs de Fringe festivals van Praag, Engeland en Edinburgh. Omdat de Crying Cherry volledig in een Chinees/ Japans klinkende Jabber taal was, Kon het internationale publiek de voorstelling makkelijk volgen.

In 2013 maakte Ian “Fjonk” op de Parade. Een Funk- opera met 3 muzikanten in het Jabber-Fries. Dit was de eerste muziektheater voorstelling die hij zelf componeerde.

In 2016 speelde hij “the Galaxy inside” op de Parade. Hier speelde hij in zijn eentje 8 personages. Ook deze voorstelling was in het Jabber en Engels.

Het spelen met taal begon ook vruchten af te werpen in zijn werk als tv-acteur. In 2011 speelde hij Prins Claus (Beatrix, oranje onder vuur) en in 2013 Johan Cruijff (Johan, logisch is anders) allebei mensen met een zeer eigen accent en manier van spreken.

In 2012 speelde hij zijn eerste hoofdrol in een tv serie samen met wijlen Jeroen Willems; “De ontmaskering van de vastgoedfraude”.

Ian bleef zich muzikaal ontwikkelen, en in 2014 speelde hij in zijn eerste musical: “Waanzinnig gedroomd’. Musicals hierna waren “Het verzet Kraakt” in 2017 en “de Ontdeckingh” 2018.

In 2017 maakte hij samen met  de Toneelmakerij de voorstelling “Eet je bord leeg”. Een voorstelling voor 4 jarigen. Ook volledig in door de makers bedachte taal.  De voorstelling ging naar Sjanghai en Beijing. Ook daar was het een hit en begreep het publiek het volledig.

In begin 2020 was Ian op Netflix te zien als Lodewijk van Leeuw in de serie Ares. Vanaf September 2020 is Ian te zien zijn als Louis van Waaveren in het derde seizoen van de televisie serie “Klem”.

https://www.imdb.com/name/nm0092548/

https://www.acteursbelangen.nl/acteur/ian-bok/

 

Links en downloads

Terug naar het overzicht