Harry Piekema

Geboorte datum
23-05-1959

Volgde de Academie voor Woord en Gebaar in Utrecht, de huidige HKU. Is al sinds 1981 werkzaam in het theater, toen zijn samenwerking met Genio de Groot resulteerde in het clownsduo Hamm & Hoppa. Voorstellingen in kleine theaters leidden tot een grotere tournee in 1985 en later tot een serie filmpjes onder dezelfde titel voor de VPRO.

Na deze periode speelde en regisseerde hij voor diverse gezelschappen, zoals de Paardenkathedraal, de Toneelschuur en het toenmalige Fact.

Voor theatergroepen Loot en Bonheur maakte Harry samen met Hans Thissen en Annekee van Blokland (regie) de jeugdvoorstellingen KlapstokKabaal en Koeterwaal, een mengeling van muziektheater en slapstick. Aangevuld met Ria Marks brachten ze in 2004 en 2005 (reprise) voor volwassenen de voorstelling Poste Restante.

Voor Enzo theatermakers regisseerde hij tussen 2003 en 2006 een serie van drie voorstellingen van interactief theater: Afleggen over het begrafeniswezen, De Daad over misdaad en recht, Saldo over geld en relaties. In 2007 speelde hijOngenoemde morgen van Bertus Aafjes.

De rol die hij sinds 2005 vervult in de Albert Heijn-camapgnes is niet zijn eerste tv-werk. Eind jaren 80 presenteerde hij het NOT-kinderprogramma Huisje, Boompje, Beestje. In 1995 speelde hij het Witte Paard in de film Lang Leve de Koningin. Eerder had hij een rol in de Ikon-dramaserie Als de bom tikt.

Op 18 december 2008 kreeg Harry tijdens de uitreiking van de Ster Gouden Loeki een oeuvre-prijs voor zijn rol in de reclamespotjes van Albert Heijn. Dankzij deze rol heeft hij een grote schare fans gekregen. Op Hyves enFacebook zijn zelfs fanclubs te vinden van Harry Piekema.

In 2009 was Piekema ook te zien in de Club van Sinterklaas als supermarktmanager van de plaatselijke Albert Heijn. Naast zijn werk voor Albert Heijn geeft Harry bedrijfstrainingen en regisseert hij theater.

Hij speelde oa in films als Fataal

Harry was in 2018 te zien als meester Snor in de film Superjuffie.

Hij speelt vanaf oktober 2018 zijn solo De Hoogvlieger. Ook te zien in huiskamertheaters. Te boeken via www.kunstindekamer.nl

Zie zijn showreel: https://www.youtube.com/watch?v=vdgS7LnNskw&t=2s

 

Links en downloads

Terug naar het overzicht