Gonca Karasu

Geboorte datum
07-10-1984

Gonca Karasu (1984) is geboren in Istanbul en op 8-jarige leeftijd met haar moeder naar Nederland verhuisd. Ze begon al op zeer jonge leeftijd liefde te ontwikkelen voor het acteren. Toen Gonca tijdens de eind-musical van haar kleuterklas in Istanbul een arme moeder moest spelen wiens pasgeboren baby in haar armen stierf van de honger, […]

Gonca Karasu (1984) is geboren in Istanbul en op 8-jarige leeftijd met haar moeder naar Nederland verhuisd. Ze begon al op zeer jonge leeftijd liefde te ontwikkelen voor het acteren. Toen Gonca tijdens de eind-musical van haar kleuterklas in Istanbul een arme moeder moest spelen wiens pasgeboren baby in haar armen stierf van de honger, keek ze het publiek in en zag haar oma zitten. In tranen. Ik kan mensen raken, dacht ze. Dit is het.

Gonca werd aangenomen op de toneelschool in Arnhem en studeerde in 2012 af als actrice, met een mooie stage bij de Toneelschuur in de voorstelling De ziekte die jeugd heet onder regie van Casper vande Putte. Vervolgens werd ze uit vele kandidaten geselecteerd om een Master opleiding te volgen aan de Royal Central School of Drama in Londen, een prestigieuze theaterschool met bijvoorbeeld Judi Dench en Samuel Beckett als alumni.  Gonca kon deze opleiding volgen door o.a. de steun van het Prins Bernhardt Cultuurfonds.

In Londen heeft Gonca verschillende voice-overs ingesproken voor o.a. BBC Earth en in een aantal korte films gespeeld (o.a. Among Sweet Flowers and Shades, die de prijs voor beste korte film won op het Lift Off Festival in Londen).

Terug in Nederland heeft Gonca onder andere bij Stichting Likeminds in de voorstelling De Eenzame Revolutie gespeeld (2014) onder regie van Marc Wortel.  Bij Toneelgroep Oostpool speelde ze onder regie van Eric de Vroedt in de voorstelling Fresh Young Gods (2015) geschreven door Joeri Vos.

Bij de Toneelmakerij speelde Gonca de titelrol in de bejubelde jongerenvoorstelling Nadia (2017) onder regie van Daniel van Klaveren en in I call my Brothers (2018), onder regie van Liesbeth Colthof ism. Danstheater Aya. Ook speelde ze in de voorstelling De Rode Klauw van theater Rast geregisseerd door Ada Ozdogan, geschreven door Kasper Tarenskeen.

Gonca was onlangs nog te zien in Outsiders, geproduceerd door Theater Utrecht. De regie was in handen van Eva Tijken en de tekst was van Simon Weeda. En in de voorstelling Djinns onder regie van Ko van den Bosch, geproduceerd door Likeminds.

Gonca heeft in verschillende televisieseries en films gespeeld, waaronder een vaste rol in de succesvolle serie Celblok H onder regie van Tim Oliehoek en Vincent Schuurman en gastrollen in Flikken Maastricht onder regie van Martin Schwab , in de serie Danni Lowinksi en een bijrol in de serie Meisje van Plezier. Ze vertolkte een rol in de NTR Kort Roken als een Turk geschreven door Mustafa Duygulu en geregisseerd door gouden kalf-winnar Remy van Heugten. En een bijrol in de jeugdfilm Dede: Mehmet met de gele laarzen (Corino), geregisseerd door Tamara Miranda, die genomineerd werd voor een Internationale Emmy award.

Gonca speelde in een aantal buitenlandse co-producties zoals Shouted from the Rooftops (Topkapi Films), gedraaid in Irak en geregisseerd door Beri Shalmashi. Gonca speelde in deze korte film in het Koerdisch. Het werd als voorfilm vertoond in bioscopen door het hele land, op verschillende (internationale) festivals en op televisie. Ook speelde ze in het Engels én Turks -samen met één van de bekendste Aziatische actrices van het moment- Ariel Lin, de hoofdrol in Trippin’ in Taipei. Deze roadmovie werd gedraaid in Taiwan en geregisseerd door Weichen Chang.

Gonca speelde een bijrol in de telefilm Hiernamaals (Pupkin Film), geregisseerd door Willem Bosch met in de hoofdrollen o.a. Romana Vrede en Gijs Scholten van Aschat. Het zelfde jaar speelde de hoofdrol in de korte film In de Zomer (Revolver), geregisseerd door Ilia ten Bömer.  Ook had ze een vaste rol in televisie serie Club van Lelijke Kinderen: De Staatsgreep (Umami Productions/EO) onder regie van Jonathan Elbers. Haar laatste korte film heet Atilla (Indra Baars Productions) onder regie van Alkan Cöklü.

Gonca speelt in meerdere talen: Turks, Engels en Nederlands.

IMDb link: https://www.imdb.com/name/nm4410940/?ref_=nv_sr_1

Volledige CV opvraagbaar via: henze@worldmail.nl

Castfoto’s: Bowie Verschuuren

 

 

Links en downloads

Terug naar het overzicht