Genio de Groot

Geboorte datum
00-00-1953

Genio de Groot (Maastricht 1953) is sinds hij in 1977 afstudeerde aan de Utrechtse Academie voor Expressie door Woord en Gebaar actief als acteur regisseur schrijver tv- en theatermaker.

Hij is mede-oprichter van De Ploeg: een samenwerkingsverband tussen cabaretiers en acteurs/theatermakers die met elkaar en met gastacteurs eigen voorstellingen maken. (o.a. Fam. van der Ploeg Festen Vendetta)

Acteur

Als acteur speelde hij in vele toneel- en theaterproducties o.m.in Koning Oidipus (Sofocles regie: Teunke Hauer rol: Oidipus) Het Koekoeksnest (Ken Kesey regie Margrit Vrenegoor) Tartuffe (Moliëre regie: Dirk Tanghe) Hunting of the Snark (P. Pouveur regie Willibrord Keesen) We Hebben Samen een Paard (van Annie M G Schmidt regie Cristian Nortier) Vinger in de Pap (regie: Koos Terpstra) De Drie Stuiversopera (Brecht/Weil regie: Mathijs Rümke) Festen (Thomas Vinterberg regie: Willem van de Sande Bakhuyzen.) L’histoire du Soldat (Stravinksy regie Lidwien Roothaan) De Grote Vriendelijke Reus (hoofdrol regie Peter de Baan)) Vendetta De Godvader deel IV (van en door De Ploeg).

Hij speelde een van de hoofdrollen (Vader van Mees) in de veel bekroonde film en TV-serie Het Zakmes” van regisseur Ben Sombogaart. Het Zakmes is in 2007 uitgekozen voor de Canon van de Nederlandse film. (De Canon bestaat uit belangrijke gezichtsbepalende films die de veelzijdigheid van de Nederlandse filmgeschiedenis weerspiegelen.)

Verder veel rollen en gastrollen in TVseries TVdrama’s en verscheidene speelfilms. In Evelien speelde hij de rol van Gert naast Olga Zuiderhoek die de moeder van Evelien (Kim van Kooten) speelde. Voor postbus 51 speelde Genio de hoofdrol in een serie Postbus 51 filmpjes t.b.v. milieubewust klussen onder de titel “Goed bezig Herman!

Meest recente TV hoofdrol: Sinterklaas in 25 delige TV-serie: Bij Sinterklaas (2006)

Meest recente hoofdrol (Kees) in de familiemusical De Os en de Ezel het evangelie volgens Kees. dec 2007 – jan. 2008

In 2008 speelt Genio verscheidene rollen in de Gravin van Parma (met Carice van Houten en Pierre Bokma in de hoofdrollen.)Regie: Ursul de Geer.

Theatermaker/regisseur

Genio heeft vele succesvolle producties (mede) op zijn naam staan: Hamm & Hoppa. Vijf voorstellingen van Cabaretgroep NUHR : Uitverkorenen Het Verdrag Afgeragd Alle Dertien Nuhr en Hangplek

Verder: De Mensenvriend (Eric v Muiswinkel/Justus van Oel) Eelt (Hetty Heyting) ZIN (Sanne Wallis de Vries) en de familievoorstellingen: Oidipus de koning heeft het gedaan (Meatball &vd Kamp) Ali Baba en De Zandkroon (Hakim Traidia).

Hij regisseerde Plien & Bianca Paul Groot en Owen Schumacher in hun gezamenlijke productie Stessen. (genomineerd voor NRC Toneelpublieksprijs.) In 2006 regisseerde Genio De Reuzenkrokodil van Roald Dahl een muziektheatervoorstelling met Rene Groothof in de hoofdrol i.s.m Max Tak Theaterorkest. Ook in 2006: de regie van Who’s afraid of Christmas Eve? een productie met 9 studenten van de Toneelacademie Maastricht.

Begin 2007 bewerkte en vertelde hij (in regie van Rene Groothof) het verhaal van de Lord of the Rings in een reeks familieconcerten met het complete Residentieorkest. Muziek: Johan Vermeij.

TV-maker -performer

Hij maakte (samen met anderen!) o.m. Hamm & Hoppa (TV-serie VPRO) NUHR-TV (TV-serie AVRO) De video: De Nacht van NUHREn nu Revue! (De Ploeg/Vara). Was tevens spelregisseur van satirische filmpjes voor de TV-programma’s: Jonathan Peer Aardige Mensen Ook Dat Nog. Trad verscheidene malen op in Kopspijkers.

Met De Ploeg schreef hij – en speelde in – De Familie van der Ploeg een tiendelige TV-serie voor VPRO’s Villa Achterwerk (regie Lidwien Roothaan.) (Deze TV-serie won de publieksprijs van Cinekidfestival 2003.) Voor het satirische praatprogramma Onder de Tram regisseerde hij enkele korte filmpjes.

Gastrollen in Films/TV-series:

Russen IC Grijpstra en de Gier Cloaca Keijzer en De Boer Bitches De Afdeling KGB Evelien (rol van Gert) Spoorloos Verdwenen Alles is Liefde. In Koefnoen: Harry Mulisch en Opa van Sjakie vd Chocolade fabriek.

Terug naar het overzicht