Erik van Welzen

Geboorte datum
21-09-1979

Acteur, stemacteur en presentator Erik van Welzen studeerde in 2005 af aan de HKU Acteursopleiding Utrecht. Voor de regie van zijn afstudeervoorstelling ‘De zaak Alberti’ ontving  hij nominaties voor de Ton Lutz Prijs 2005 en de BNG Theaterprijs 2006.
Na zijn opleiding was hij enkele jaren artistiek leider van zijn theatergroep Spic&Span. Daarna werkte hij onder anderen met regisseurs Ria Marks, Ko van den Bosch, Simon McBurney, Ari Deelder en Timor Steffens aan producties voor Theatergroep WAK, Productiehuis Rotterdam, De Nationale Opera, Senf Theaterpartners en de Vrienden van Amstel Live.

Televisie | Film
Op televisie speelde hij onder meer gastrollen in Penoza, Heer&Meester, Flikken Rotterdam en De Mannentester. In Goede Tijden Slechte Tijden speelde hij advocaat Evert Govaert. Daarnaast speelde hij in de NTR Kort ‘Klein’ van Sanne Vogel en in de korte film ‘Koud’ van Raymon Hilkman.
Afgelopen jaar speelde hij de vader in de korte film ‘Filmpje voor Mama’ van Melanie Essink die door Cinekid genomineerd werd voor een Cinekid leeuw voor beste Nederlandse korte film en die op het Foyle Film Festival in Londonderry en het Festival van de Kort Film in Antwerpen de
‘Best International Short’ award won. Dit jaar speelt hij een gastrol in Instinct (2019), de debuutfilm van Halina Reijn en in de telefilm Hallali van Eché Janga. Binnenkort starten de opnames van Klem III (2020) waarin hij de rol van Michael speelt.

Stem
Als stemacteur verzorgde hij de voice-over van de 3doc ‘Gabbers!’ van
regisseur Wim van der Aar en verleende zijn stem voor radiospots voor
ABN AMRO, Makro en FNV. Ook werkt hij regelmatig voor de
Hoorspelfabriek. Dit jaar spreekt hij twee dragende rollen in voor
‘Luchten’, een nieuw 8-delig hoorspel van Anne Lichthart en Henk Burger
die in juni te beluisteren waren op NPO Radio 1.

Theater
Erik is met name bekend om de producties waarmee hij op de zomerfestivals stond. Zo speelde hij op De Parade, Oerol, Lowlands, Over het IJ en de Karavaan. Met name ‘Man met de Hamer’ (WAK), ‘Buurman&Buurman XL’ (Senf), ‘Lost&Found’ & ‘Katapulta’ (De Glazen Kin) zorgden voor bruisende zomers, volle theatertenten en stadspleinen in binnen- en buitenland.
Daarnaast was hij voor de Nationale Opera driemaal als poppenspeler verbonden aan de magische bewerking van ‘Die Zauberflöte’ van regisseur
Simon McBurney. Bij Productiehuis Rotterdam speelde hij in regie van Ari Deelder in het grimmige sprookje ‘Paradisus’ (Schöne Welt) en eind 2018 maakt hij zijn opwachting in het comedy sketch programma Boesjans.
Tijdens zijn studie aan de Acteursopleiding richtte hij samen met dramaschrijver Enver Husicic en actrice Trudie Lute Theatergroep Spic&Span op. Zij maakten vier voorstellingen die landelijk te zien waren: ‘Catch 22’, ‘Binnen waait de wind om het Huis’, ‘De zaak Alberti’ en ‘Baboesjka’.

Presentatie
In opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie presenteerde Erik de Week van de Veiligheid. Ook presenteerde hij samen met Jan Joost van Gangelen de eerste editie van Event Street in Haarlem. Daarnaast werkt Erik als presentator voor verschillende evenementen bureaus, bedrijven en organisaties. Zijn inzet varieert van het hosten van een festival, quiz, congres of bedrijfspresentatie of het werken als (trainings)acteur. Zo presenteerde hij o.a. verschillende evenementen voor Netflix, Heineken, Menzis, De Nederlandse Bank, Fource, Albert Heijn, Dreft, Lenor, Red Bull, Movies that Matter, Bol & Booking.com en Vodafone.

Recensies

‘Peer van den Berg draagt hem en stelt met name Remkes en van Welzen in staat te schitteren’ ****
– Man met de Hamer/ Joost Ramaer (Theaterkrant)

‘Ik raad iedereen aan om naar Man met de Hamer te gaan. Echt ga!’
– Man met de Hamer/ Hadewych Minis (De Volkskrant)

‘Aan de swingend absurde voorstelling Lost&Found zal het zeker niet liggen. Wat een ongecompliceerde pret. Steevast klinkt in circustent Deluxe de slappe lach’
– Lost&Found/ Niels Rigter (Metro)

‘Spic&Span heeft een originele voorstelling in huis, zowel qua vorm als inhoud’
– Binnen waait de wind om het Huis/ Annette Embrechts (De Volkskrant)

‘De zaak Alberti heeft onmiskenbaar een eigen soort humor en de acteurs getuigen zonder uitzondering van affiniteit met het genre. Ze laten in hun spel zowel het idee achter het stuk als de vertwijfeling van hun personages goed tot hun recht komen’
De zaak Alberti/ Sietse de Vries (Leeuwarder Courant)

‘Greep proberen te krijgen op de complexe wereld gebeurde vooral door in de huid van een weirdo te kruipen en met diens stem te spreken. Het beste lukte dat in Baboesjka van Erik van Welzen. Erg overtuigend vertolkte hij een man wiens kamer steeds kleiner en leger wordt, omdat hij in dialoog met zijn meubelstukken steeds verder ontgoocheld raakt’
Baboesjka/ De Morgen (B)

Zie showreel:

Meer informatie: www.erikvanwelzen.nl

 

 

Links en downloads

Terug naar het overzicht