Bert Luppes

Geboorte datum
1955

Bert Luppes (1955) volgde een opleiding aan de Toneelacademie van Maastricht.

Hij was één van de oprichters van toneelgroep het Vervolg. Zijn samenwerking met regisseur Johan Simons begon in 1982. Vanaf het oprichten van Theatergroep Hollandia (1985), door artistiek leider/ regisseur Johan Simons en co-regisseur/ musicus Paul Koek, was Bert vast lid van dit gezelschap. Hij speelde er o.a. “Boeren Sterven” ‚”Prometheus”,” Stallerhof”, “Woyzeck”,” Leonce en Lena”‚”Der Stein”, “De val van Mussolini”, “Korbes”, “Kingcorn”, “De Bitterzoet” en “Vrijdag”. De rol van de fabrieksarbeider in “Kingcorn”, een voorstelling op basis van interviews in regie van Floor Huygen, speelt Bert eveneens in de gelijknamige televisiefilm.  Bij het Onafhankelijk Toneel speelde hij in meerdere voorstellingen in regie van Mirjam Koen. In 1991 was hij daar te zien als een jonge Platonov in “Platonov”. In 2016 had hij diezelfde hoofdrol, maar dan als de oudere Platonov bij NTGent in regie van Luk Perceval. Daarnaast speelde hij bij Het Toneelhuis (regie Guy Cassiers), Carver (regie Mirjam Koen) en Theater Artemis (regie Floor Huygen). Vanaf 2014 is hij als speldocent verbonden aan de Toneelacademie Maastricht. Bert is te zien in tal van speelfilms en televisieseries.
In 2003 ontving hij de Louis d”Or voor zijn rol van Georges Vermeersch in “Vrijdag” (Hugo Claus), regie Johan Simons. Voor zijn rol in “Wie is er bang voor Virginia Woolf?” (Edward Albee), regie Mirjam Koen, werd hij in 2005 genomineerd voor de Louis d”Or. In september 2009 volgde zijn tweede Louis d”Or, deze was voor zijn rol van Martin in “De Geit” of, “wie is Sylvia?” (Edward Albee), regie Mirjam Koen. In 2005 kreeg hij het Gouden Beeld voor zijn “uitzonderlijke of opvallende bijdrage” aan de film “Droog”, uitgezonden op televisie door de KRO. In 2017 werd de VPRO-serie “Alleen op de wereld” genomineerd voor een International Emmy Kids Award. Bert speelt daarin de rol van Vitalis.
Sinds Bert verbonden is aan NTGent, speelde hij de hoofdrol in “Platonov” (regie Luk Perceval) en in “Cyrano” (regie Julie Van Den Berghe). Hij was te zien in Hotel Malaria” (tekst en regie Peter Verhelst), “Früchte des Zorns” (regie Luk Perceval) een coproductie met Thalia Theater Hamburg, en in de Nederlandse versie hiervan “Oogst van de wrok” (regie Perceval), “Kroniek” (regie Florian Fischer) ook nam hij deel aan de marathonlezing van “Odysseus. Een zwerver komt thuis” (regie Michael De Cock). Hij speelde mee in zowel de Duitse als Nederlandstalige versie van “Kosmopolis” (regie Johan Simons) en in “Menuet” (regie Liliane Brakema).

Links en downloads

Terug naar het overzicht