Bernardus Manders

Geboorte datum
12-03-1962

Na een succesvolle internationale carrière in het hotelvak waagde Bernardus pas vrij laat de grote stap naar zijn absolute droomberoep.

Aan het einde van een particuliere toneelopleiding in Duitsland van 1994-1997 behaalde hij daar na een examensauditie het staatsdiploma ”officieel erkend acteur”. In 2001 ontving hij voor een verdere studie in Los Angeles een beurs van het Duitse filmontwikkelingsfonds. Gedurende deze tijd nam hij deel aan diverse masterclasses onder andere in filmacting, scene study en audition techniques.

Bernardus speelde onder andere in Keetje van Heilbronn, Burgermansbruiloft en ‘t Was de Leeuwerik. Met Omzien in wrok speelde hij zijn eerste hoofdrol in het toneel. In 2008 deed hij mee aan een project ter ondersteuning van de culturele wederopbouw in Irak. In de rol van Dr. Roberta Miranda stond hij met De dood en het meisje in Berlijn en in Dohuk en Sulaymania (Irak) op de bühne. In Wachten op Godot nam hij voor het zelfde project opnieuw een hoofdrol voor zijn rekening.

In Duitsland is Bernardus vooral bekend door TV programma’s zoals Polizeiruf, Die Wache, Unser Charly, Danni Lowinski en films zoals  MaydayWettlauf mit dem Tod, Bella und der Feigenbaum, Mord im Blitzlicht en de Event-Movie Die Jagd nach dem Bernsteinzimmer. Hij trad ook op in diverse comedies zoals Ritas Welt, Hollische Nachbarn, Freitag Nacht News en in de programma’s met de verborgen camera Versteckte Kamera, Rache ist süß (Booby Trap) en Die Comedy-Falle.

De korte film Puzzled waarin Bernardus de hoofdrol speelde, won in 2005 de jury-prijs op het Trigital Filmfestival in Graz, Oostenrijk.

Zijn bioscoopdebuut had Bernardus in 2006 met de film Ein Freund von mir. In de thriller Sovia speelde hij in dat zelfde jaar zijn eerste hoofdrol in een bioscoopfilm. De film nam in 2007 deel aan het Cairo International Film Festival in Egypte.

In 2009 werd Bernardus in de korte film Kinderspel voor zijn eerste hoofdrol in Nederland gevraagd. Verdere Nederlandse producties waarin Bernardus heeft meegespeeld zijn o.a. de mozaiekfilm Clair de lune, de Webserie De Blauwe Bank waarin hij deel uit maake van de hoofdcast en in Flikken Maastricht speelde hij in seizoen 8 de rol van Helger – Kraut – Platzer, de aanvoerder van een motorbende.

In de film Süskind gaf hij een aantal Duitse soldaten zijn stem.

Een vaste gastrol had Bernardus in seizoen 2 van de internationale jeugdserie Hotel 13, die op Nickelodeon werd uitgezonden.

Naast Nederlands spreekt Bernardus accentvrij Duits en Engels.

Showreels:
 

Links en downloads

Terug naar het overzicht