Annemarie Prins

Geboorte datum
00-00-1932

Annemarie Prins maakte furore als regisseur van vernieuwend theater. Zij begon haar carrière als actrice na haar opleiding aan de toneelschool in Arnhem maar zag al snel meer in de rol van regisseur. In 1965 richtte ze de politieke theatergroep Theater Terzijde op waarmee ze een nieuwe theatertaal wilde ontwikkelen. Met dit gezelschap maakte ze onder meer de voorstellingen Theater Terzijde over Vietnam en Theater Terzijde over Spanje.

Nadat Theater Terzijde in 1969 ophield te bestaan bleef Prins zich met hart en ziel inzetten voor de vernieuwing van het theater. Zij regisseerde niet alleen bij professionele groepen. Ook bij amateur gezelschappen was zij een veel gevraagd regisseur die bereid was haar talenten ook op dat gebied in te zetten.

In de jaren tachtig richtte zij opnieuw een theatergroep op: De Salon (1985-1989). Hier stond niet meer de politiek maar de mens en diens drijfveren centraal. Met De Salon maakte zij onder meer een reeks voorstellingen gebaseerd op het werk van haar held Samuel Beckett.

Na jaren als regisseur te hebben gewerkt ging zij in de jaren negentig ook weer zelf acteren. Ze speelde in de door haar zelf geschreven monologen Pikkepoezenwals (2003) en Harmoniehof (1997). Voor dit laatste stuk ontving zij in 1998 de Albert van Dalsumprijs. De voorstelling vormde de basis voor haar eerste gedeeltelijk autobiografische roman Zelfbeheersing (2002). Bij het grote publiek kreeg Prins bekendheid als de eigenzinnige oude zus van Annet Nieuwenhuyzen in de serie Oud Geld (1998-1999).

In 2010 reisde de theatermaakster af naar Cambodja om daar met lokale actrices te werken aan een tweede voorstelling over het Pol Pot-regime. In 2012 heeft Annemarie met de ze acteurs en een groep acteurs uit Ruwanda in Ruwanda een voorstelling gemaakt over verwerking van genocides. Dat was een groot succes.

In 2009/2010 was Annemarie op tv te zien in de rol van Annie M.G. Schmidt in de bekroonde 7-delige KRO tv dramaserie Annie M.G..

Sinds 2009 speelt Annemarie diverse boeiende gastrollen in films en series.

Links en downloads

Terug naar het overzicht