Rachida Iaallala

Geboorte datum
03-06-1958

“Na enkele jaren voor enige werkgevers gewerkt te hebben, ben ik in 1981 begonnen met acteerwerk. Eerst in het kader van het Stagedoor Festival, met een monoloog ‘De vrouw en haar bruid’, met daarna rollen en optredens in diverse professionele theatervoorstellingen en een musical.

Tegelijkertijd had ik vanaf 1986 tot 1991 een restaurant/galerie, Al Mountada, in Amsterdam. In 1991 heb ik in ‘Intensive Care’ gespeeld.

Sindsdien werd ik gevraagd voor allerlei rollen in tv-producties, voorlichtingfilms en andere presentaties. Zo heb ik  de moederrol vervuld in ‘Aïcha’ van Karim Traidia (VARA 1996), in ‘Lieve Aïcha’ van Marijke de Jong (VARA 1997), de rol van huishoudster in ‘Oud Geld’ (1998) en een rol in ;Dag de Nacht’ van Dana Nechustan en Mlikal-Houbach (NPS 1998).

In 1999 speelde ik de moederrol in ‘Goede Tijden Slechte Tijden’. Eveneens in dat jaar de rol van ‘Halima’ in ‘Monte Carlo’ van M. ter Hall , en in de VPRO-productie ‘Quidam Quidam’ van Maria Uitdehaag.

In 1999 ben ik ook begonnen met het ontwikkelen van een kindervoorstelling voor basisscholen, onder de titel ‘Alif-Ba-Ta’ (het ABC).

In 2000 speelde ik de moederrol in ‘Rusten’, en in 2001 speelde ik de Nederlandse verpleegkundige in ‘Infraoranje’ in het kader theateruitwisselingen Marokko-Nederland, onder regie van Hassan El  Fad.

De uitwisseling was tussen theater het Zuidplein en het Moulay Rachid theater te Casablanca. In 2001 vervulde ik de moederrol ‘Kenza’ in de tv serie ‘Dunya en Desie’ (NPS). In 2002 speelde ik de moeder van Najib in ‘Najib en Julia’ (AVRO), onder regie van Theo van Gogh.

Hierna heb ik in ‘Coach’, ‘Alibi’, en ‘Flow’ gespeeld.”

Links en downloads

Terug naar het overzicht