Lonneke Dapiran

Geboorte datum
15-04-1978

Lonneke Dapiran is een Nederlandse actrice.

“ Lonneke Dapiran is een van God gegeven talent met een grote theater-intuïtie en een ongekend naturel spel, met begrip voor taal en gevoel voor vorm. Een zuigende kracht op het podium. Haar kracht beperkt zich niet alleen tot het acteren maar manifesteert zich ook via andere media: tekenen, schilderen, illustreren.”  citaat van  Christiaan Nortier en Pieter Vrijman (Toneelschool Arnhem Laureaten 2004).

In 2004 studeert Lonneke af aan de Toneelschool Arnhem (ArtEZ).

Al vroeg in haar opleiding loopt ze stage. Naast producties bij Toneelgroep Oostpool, Kwatta en het Nationale Toneel, richt ze zich op theaterprojecten met meerdere kunstdisciplines. Lonneke maakt voorstellingen met jazz muzikanten van het Conservatorium Arnhem, choreografe Lonneke van Leth en videokunstenaars onder leiding van Quirine Racké  en Helena Muskens.

Na de toneelschool speelt ze een aantal seizoenen hoofdrollen bij Theatergroep Suburbia en bij jeugdtheatergezelschappen als Theater Gnaffel en de musical Woezel & Pip In de Tovertuin. Ook werkt Lonneke bij het Onafhankelijk Toneel, en als theatermaker bij Vis à Vis.

Daarnaast is ze te zien in verschillende tv-series waaronder de kostuumdrama Juliana, Prinses van Oranje, Het Sinterklaasjournaal, Feuten, Evelien, Grijpstra & de Gier, Flikken Maastricht en speelt ze in een aantal korte films waaronder de drama film Gewoon Praten, de komische film ’t Spant erom en het filmexperiment De Miljoenen Vrouwen die ik zou kunnen krijgen, waar ze tevens aan mee schrijft. Ze spreekt stemmen in voor onder meer Pokemon als Ash en de Michael Anderson film De Nieuwe Avonturen van Pinocchio als Pinocchio.

In 2011 debuteert Lonneke als theatermaker op het internationale Angel Art Festival in Portugal met haar surrealistische beeldende locatievoorstelling Ik Verlang Jou. Die werd zo goed ontvangen dat er nu plannen zijn voor een tournee langs diverse festivals.

Tijdens het International Theatre Festival te Casablanca (Marokko) in 1996 sleept Lonneke de prijs voor best performance in de wacht en in 2012 krijgt zij een nominatie voor beste actrice bij het 48 Hours Film Project.

Terug naar het overzicht