Ian Bok

Geboorte datum
17-08-1972

Toen Ian Bok 15 was leerde hij het gedicht Jabberwocky uit Alice in Wonderland uit zijn hoofd. Dit is een gedicht over een jongen die een monster verslaat. Het is geschreven in een onzin-taal. Een woord uit deze taal is samengesteld uit twee andere woorden. Zodat het “onzin”-woord toch een beeld oproept bij de luisteraar.

In 1999 ging Ian Bok aan het toneel als figurant in de Kersentuin onder regie van Theu Boermans. Later dat jaar figureerde Ian bij Krambamboelie van Orkater met Loes Luca en Peter de Blok.

Een aantal jaren van tv en film werk volgde. Ian bleek een naturel voor de camera maar hij mistte iets.. Hij wilde ook het toneel op.  In de zomer van 2001 volgde hij een acting Shakespeare course van 2 maanden bij R.A.D.A in Londen.  Hier vond hij zijn eerste zelfvertrouwen als theater acteur.

Eenmaal terug Ian bood Ian zich aan als acteur in films en voorstellingen van regie studenten. Zo kwam hij terecht bij een half jaar durende internationale theater workshop; the TINT-lab onder Meral Taygun. Een initiatief van Theaterschool Amsterdam. Hier zag  toenmalig directeur en wijlen, André Veltkamp hem spelen. En naar een paar goeie gesprekken mocht Ian instromen in het tweede jaar van de ATKA.

Aan het einde van het derde jaar had de toneelschool nog steeds geen echt vertrouwen in Ian als acteur. Maar in een evaluatie met de klas namen zijn klasgenoten het voor hem op. Zij vertelde de schoolleiding dan als de docenten niet keken, Ian de meest rare figuren kon spelen en prachtig kon vertellen. Artistiek leider Ruut Weissman wilde dit ook wel een keer zien en dwong Ian om een improvisatie-solo te maken in het vierde jaar. Deze show werd een succes. Hierna maakte Ian samen met Maarten Heijmans “de Huilende Kers”. Deze voorstelling won tijdens hun afstuderen de IT’s award.

In de jaren na school bouwde zich een mooie carrière op in het theater, de film en op TV. Zijn bekendheid werd groter door zijn rollen als Claus in de serie Beatrix oranje onder vuur en Johan Cruijff in de serie Johan. Niet zonder toeval twee personages met een zeer eigen manier van spreken en met een zwaar accent.  De klank van een accent, een andere taal de manier waarop een personage spreekt gebruikt Ian als zijn artistieke motor.

In 2013 maakte hij de Friese Funk voorstelling Fjonk, in het zelfde jaar ontwikkelde hij een workshop “The Sound of Shakespeare” en in 2016 Speelde hij zijn voorstelling The Galaxy Inside op de Parade. In show waarin Ian 8 verschillende personages speelt die allemaal een zeer eigen taal hebben.
Ian Bok is nu nog te zien in de voorstelling “Burgelijke schemering” van TG Echo, en was recent te zien in een herneming van de Huilende Kers.

Links en downloads

Terug naar het overzicht