Erik van Welzen

Geboorte datum
21-09-1979

 

Theater- en televisieacteur Erik van Welzen maakt theatervoorstellingen, speelt meerdere televisierollen en is met name bekend om de producties waarmee hij de afgelopen jaren op de Parade speelde. Hij werkte onder meer samen met regisseurs Ria Marks, Ko van den Bosch en Simon McBurney.

Dit jaar is Erik te zien in de voorstelling Paradisus van Ari Deelder, die op 15 januari in de Rotterdamse Schouwburg in première ging en vanaf september op tournee gaat.

Opleiding

Erik studeerde in 2005 af aan de Acteursopleiding Utrecht als acteur/ theatermaker.
Tijdens zijn studie richtte hij met dramaschrijver Enver Husicic en actrice Trudie Lute,
theatergroep Spic&Span op. Zij maakten Catch 22 (2008), Binnen waait de wind om het Huis(2006), De zaak Alberti (2005) en Baboesjka (2004) die door heel Nederland te zien waren. Voor de regie van De zaak Alberti ontving hij nominaties voor de Ton Lutzprijs 2005 en de BNG Theaterprijs 2006.

Theater

Erik heeft op de Parade, Oerol, Lowlands, Fringe, Festival a/d Werf, Over het IJ, Serie Nieuwe Theatermakers, ITS, Boulevard of Broken Dreams Berlijn en in vele schouwburgen en zalen in het hele land gespeeld. Met name Man met de Hamer (2013),Buurman&Buurman XL (2014), Katapulta (2009-2010) en Lost&Found (2008) zorgden voor bruisende zomers, volle theatertenten & stadspleinen.

Televisie

Erik speelt advocaat Evert Govaert in Goede Tijden Slechte Tijden en vervult gastrollen in series als PenozaFlikken MaastrichtDe Jachtde AffaireDanni Lowinksi en Heer & Meester. In de NTR kort Klein van Sanne Vogel speelt hij masseur Ron. In de film ‘De prijs van de Waarheid’ van Danyael Sugawara speelt hij Dennis.

Stem

Erik verzorgde de voice-over voor de 2DOC ‘Gabbers’ van regisseur Wim van der Aar en verleende zijn stem voor andere projecten.

Presentatie

Erik werkt daarnaast als presentator/ acteur in opdracht voor verschillende
evenementenbureaus, bedrijven en organisaties. Zijn inzet varieert van het presenteren van een festival, het hosten van een quiz, congres of bedrijfspresentatie of het werken als stem- en trainingsacteur.

Recensies

‘Peer van den Berg draagt hem en stelt met name Remkes en van Welzen in staat te schitteren’ ****
– Man met de Hamer/ Joost Ramaer (Theaterkrant)

‘Ik raad iedereen aan om naar Man met de Hamer te gaan. Echt ga!’
– Man met de Hamer/ Hadewych Minis (De Volkskrant)

‘Aan de swingend absurde voorstelling Lost&Found zal het zeker niet liggen. Wat een ongecompliceerde pret. Steevast klinkt in circustent Deluxe de slappe lach’
– Lost&Found/ Niels Rigter (Metro)

‘Spic&Span heeft een originele voorstelling in huis, zowel qua vorm als inhoud’
– Binnen waait de wind om het Huis/ Annette Embrechts (De Volkskrant)

‘De zaak Alberti heeft onmiskenbaar een eigen soort humor en de acteurs getuigen zonder uitzondering van affiniteit met het genre. Ze laten in hun spel zowel het idee achter het stuk als de vertwijfeling van hun personages goed tot hun recht komen’
De zaak Alberti/ Sietse de Vries (Leeuwarder Courant)

‘Greep proberen te krijgen op de complexe wereld gebeurde vooral door in de huid van een weirdo te kruipen en met diens stem te spreken. Het beste lukte dat in Baboesjka van Erik van Welzen. Erg overtuigend vertolkte hij een man wiens kamer steeds kleiner en leger wordt, omdat hij in dialoog met zijn meubelstukken steeds verder ontgoocheld raakt’
Baboesjka/ De Morgen (B)

Zie showreel:

Meer informatie: www.erikvanwelzen.nl

 

 

Links en downloads

Terug naar het overzicht